Event kulinarny o nazwie „Jedzielnia”, który miał miejsce nad urokliwym jeziorem Rusałka, po raz kolejny zapewnił mieszkańcom Poznania możliwość zasmakowania w wyśmienitych potrawach prosto z lokalnych restauracji oferowanych w atrakcyjnych cenach.
Celem tego corocznego wydarzenia organizowanego w stolicy regionu Wielkopolski jest promowanie najwyższej jakości gastronomii, jaką oferują miejscowe restauracje. Michał Czajka, organizator „Jedzielni”, wyjaśnia, że chce ukazać mieszkańcom, iż Poznań jest domem dla wielu wybitnych lokali gastronomicznych.
„Przez cały miesiąc prowadzimy rozmowy z różnymi właścicielami restauracji. Nie musimy ich namawiać do udziału – oni sami są chętni do prezentacji swoich umiejętności kulinarnych. My tylko zapewniamy im odpowiednie miejsce” – wyjaśnia Czajka. „Tym razem, mieliśmy okazję próbować między innymi dania kuchni włoskiej, greckiej, nowoczesnej kuchni warzywno-mięsnej oraz wegańskie specjały.”
„Jedzielnia” w Poznaniu to wydarzenie o charakterze cyklicznym, organizowane pięciokrotnie w ciągu roku od 2018. Kolejne spotkanie kulinarne w malowniczej scenerii nad jeziorem Rusałka zaplanowane jest prawdopodobnie na koniec sierpnia.