Wieczór w Dworze Skrzynki upłynął pod znakiem niezwykłego połączenia muzyki i kulinarnych doznań, przynosząc uczestnikom niezapomniane wrażenia. Wydarzenie zainicjowane przez Jana Babczyszyna, dyrektora Instytutu Skrzynki, oraz Łukasza Kuropaczewskiego, gitarzystę o światowej renomie i pasjonata kulinariów, po raz kolejny oczarowało gości. Tematem przewodnim wieczoru była Hiszpania, której kultura muzyczna i kulinarna idealnie się ze sobą splatały, tworząc wyjątkową atmosferę.
Wyjątkowe muzyczne występy
Łukasz Kuropaczewski, wspólnie z Bartłomiejem Niziołem, skrzypkiem o międzynarodowej sławie, zaprezentował publiczności repertuar złożony z dzieł wybitnych hiszpańskich kompozytorów. Wśród utworów znalazły się kompozycje Joaquína Rodrigo, Enrique Granadosa, Federica Obradorsa, a także anonimowy „Romance d’Amore”. Artystyczna interpretacja i energia duetu zachwyciły zgromadzonych, a XVIII-wieczne skrzypce Nizioła dodały koncertowi niepowtarzalnego klimatu.
Hiszpańska uczta kulinarna
Po muzycznych uniesieniach przyszedł czas na kulinarną podróż, którą poprowadził sam Łukasz Kuropaczewski. Wspierany przez Kajetana Świokłę, szefa kuchni Restauracji Dworu Skrzynki, oraz jego zastępcę Szymona Paschke, zaprezentował autorskie menu inspirowane smakami Hiszpanii. Goście mieli okazję spróbować autentycznych oliwek, serów, wędlin i innych specjałów, które przybliżyły im klimat południowego kraju.
Wieczór pełen opowieści
Atmosferę wydarzenia wzbogacały opowieści Łukasza Kuropaczewskiego, znanego z lekkiego pióra i doskonałego poczucia humoru. Dzielił się on anegdotami z podróży po Hiszpanii oraz refleksjami na temat kultury, która nieustannie go inspiruje. Takie historie wprowadzały zgromadzonych w świat pełen radości i emocji, budując atmosferę prawdziwej fiesty.
Wieczór w Dworze Skrzynki zakończył się długimi oklaskami, wyrażającymi uznanie dla kunsztu muzycznego i kulinarnego artystów. Połączenie hiszpańskich rytmów, smaków i opowieści stworzyło wydarzenie, które na długo pozostanie w pamięci uczestników. Był to prawdziwie magiczny wieczór, który po raz kolejny udowodnił, że sztuka i kuchnia potrafią wspólnie tworzyć niezapomniane chwile.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Poznaniu
