Rdza jest częstym gościem w naszej kuchni. Znajdujemy ją na sztućcach, garnkach, czy patelniach. Czy takie przedmioty nadają się już tylko do wyrzucenia? Oczywiście, że nie. Istnieje sprawdzona metoda, na pozbycie się niechcianego nalotu. Jest bezpieczna i nie uszkadza naczyń. Z pomocą jednego przedmiotu, który zapewne posiadasz w kuchni, rozwiążesz nieprzyjemny problem.
Rdza jest nalotem, który tworzy się na metalowych przedmiotach. Fachowo to zjawisko nazywamy korozją. Jest ono wynikiem utleniania się żelaza oraz jego stopów. Dochodzi do niego w wyniku kontaktu z wilgotnym powietrzem lub po prostu wodą. Rdza „zjada” przedmioty, na których się pojawia. W wyniku jej działania przedmioty zmniejszają swoją masę i stają się mniej wytrzymałe. W związku, z czym należy działać jak najszybciej.
Rdzę najczęściej możemy zaobserwować na przedmiotach trzymanych poza domem- w garażu, piwnicy, czy na strychu. Pojawia się na poręczach mebli ogrodowych, częściach samochodowych, czy rowerowych. Oczywiście, jak już wcześniej wspomnieliśmy, możemy ją znaleźć także na przedmiotach kuchennych.
Jeśli wybierzemy się do sklepu, na półce ze środkami czystości znajdziemy sporo substancji chemicznych, mających nam pomóc w pozbyciu się rdzy. Zwykle w ich składzie występuj kwas, który znacznie obniża trwałość metalu. Szorowanie naczyń drucianą myjką również nie jest dobrym pomysłem. Możemy jedynie je porysować lub zmatowić. Lepiej w tym przypadku wypróbować sprawdzoną, domową metodę.
Będzie do tego potrzebna folia aluminiowa, którą każdy z nas ma w domu. Jeśli nie, za kilka złotych możemy ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Dlatego, że jest to miękki materiał, nie musimy się obawiać, że uszkodzimy garnek czy patelnię. Wystarczy urwać większy kawałek i stworzyć z niego kulkę. W miskę przygotuj roztwór wody z octem. Proporcja powinna wynosić 1:1. W roztworze należy zanurzyć przygotowaną kulkę, a następnie pocierać nią o naczynie aż pozbędziemy się rdzy.