Tym wyróżnionym miejscem jest Concordia Taste, które otrzymało wyróżnienie od dziennika „The Guardian”. W swojej recenzji dodali, że Poznań ma szansę stać się prawdziwą kulinarną stolicą Polski.
W 2020 roku, czyli ponad trzy lata temu, dziennik „The Guardian” rozpoczął nietypową akcję i ranking, który na przestrzeni czasu urósł do rangi prestiżowego zestawienia. O cenią on najciekawsze miejsca w Europie, w których można dobrze zjeść w nietuzinkowych wnętrzach i z niepowtarzalnymi smakami.
Takim właśnie okazał się Concordia Taste, który oczarował jury ciekawie skomponowanymi potrawami, takimi jak marynowane orzechy włoskie, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. Zaskoczyła również zupa z podwędzanych ziemniaków.
Concordia Taste jest pierwszą w mieście restauracją docenioną w tym prestiżowym zestawieniu. Istnieje spora szansa, że prócz Warszawy, Krakowa i Wrocławia, to właśnie restauracje z Poznania będą bardzo doceniane na świecie.