Yerba mate – zdrowy zamiennik kawy

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i jesteśmy przytłoczeni nadmiarem obowiązków. Każdy  z nas radzi sobie  na swój sposób. Dla jednych idealnym początkiem dnia jest poranny jogging  i zimny prysznic, inni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, która towarzyszy im później przez cały dzień. Pobudza, daje energię i pomaga realizować zamierzone cele. Czy jednak słyszeliście o napoju, który działa w podobny sposób, a przy tym ma o wiele bardziej korzystny wpływ na nasz organizm. Więcej na ten temat pisze strona www.wokolnatury.pl

Energia prosto z Ameryki Południowej

Yerba mata, czyli inaczej ostrokrzew paragwajski to herbata, która ma działanie pobudzające, a tym samym korzystnie wpływa na koncentrację.  Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, bez problemu kupimy ją w każdym sklepie z herbatami. Aby jednak delektować się jej smakiem w prawidłowy sposób warto zaopatrzyć się w kilka dodatkowych gadżetów.  Przede wszystkim dobrze jest zaopatrzyć się w tykwę, naczynie w którym zaparza się yerba matę. D0 kompletu dołóżmy również bombillę. Jest to coś w rodzaju słomki, przez co najlepiej sączyć ten wywodzący się z Ameryki Południowej napój.

Przygotowanie naparu nie jest trudne. Na początek należy położyć liście herbaty na dnie naczynia. Następnie przykryć tykwę i potrząsnąć ją kilka razy tak, aby zawartość ułożyła  się równomiernie na dnie. Następnie zalewamy wszystko wodą w temperaturze między 65 a 75 stopni Celsjusza i po 10 minutach możemy zacząć delektować się naszą herbatą. Ważne, aby woda nie była zbyt gorąca, bo może to pozbawić napój wyrazistego smaku. Po wypiciu do tykwy możemy dolać wrzątek. Operację tę możemy powtarzać do chwili,  w której uznamy, że napar stracił już smak.