Pomidorówka to lubiana przez nas wszystkich, często goszcząca w polskich domach zupa. Często jest podawana na poniedziałkowy obiad, mając w swoim składzie pozostałości po niedzielnym rosole. Można ją podawać na wiele sposobów. Z makaronem, ryżem, lanym ciastem lub w formie kremu z grzankami. W lecie bez problemu przygotujemy ją z dostępnych świeżych warzyw. Jednak w zimie często sięgamy po pomidorki z puszki. Nie są one równie aromatyczne, ale to nie ich jedyny minus.
Okazuje się, że tak uwielbiana przez nas pomidorówka może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co więcej, jest to potrawa, która może przyczynić się do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka. Co na to wpływa i jakich składników powinniśmy unikać, aby przyrządzona przez nas potrawa była nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa?
Tak zwana dieta antyrakowa bazuje wyłączni na produktach lokalnych. Są one świeże i nieprzetworzone. Jej fundamentem są owoce i warzywa cechujące się wysoką zawartością składników odżywczych. Podstawową zasadą diety antyrakowej jest unikanie wysoko przetworzonych produktów takich jak między innymi fast food oraz jedzenia zawierającego szkodliwe da naszego zdrowia konserwanty
Z badań przeprowadzonych przez ekspertów wynika, że bis fenol, czyli substancja używana, między innymi do produkcji opakowań PET, może zwiększać ryzyko zachorowań na raka. Postarajmy się zatem unikać produktów zamkniętych w zawierających go w swoim składzie opakowaniach, a więc również pomidorów w puszce.
A o tym, dlaczego warto jeść pomidory przeczytasz na stronie https://www.ponadto.pl/