W poprzednim odcinku omówiliśmy słowa, które mogły pomóc wygrać kłótnie z poznaniakiem. W tym zajmiemy się potrawami, jakimi raczą się mieszkańcy Poznania. Zapraszamy do lektury.
Najpopularniejsze dania
W Poznaniu najbardziej znane są oczywiście pyry. Można je jeść w wielu postaciach i nigdy się nie nudzą. Bardzo znane są plyndze, czyli po prostu placki ziemniaczane smażone na oleju. Dość często można też spotkać pyry z gzikiem. Są to ziemniaki w towarzystwie białego sera z przyprawami i ziołami. Z pyrów można też przygotować kluski łychą ćpane, inaczej nazywane kluski świgane. Jest to rodzaj klusek, które partiami kładzie się łyżką na gorącą wodę lub bulion.
W Poznaniu popularne są też pyzy czy inaczej kluchy na łachu. To kluski drożdżowe, przygotowywane na parze. Druga nazwa wzięła się od sposobu ich przygotowywania. W dawnych czasach (a może i dzisiaj) przygotowywało się je na kawałku materiału naciągniętym na garnek. Podaje się je najczęściej z ciemnym sosem pieczeniowym, najlepiej w sporej ilości.
Poznańskie zupy
Na pierwsze danie w Poznaniu możemy zjeść rzadkie pyrki, czyli ślepe ryby z myrmyrdą. To zupa, która przygotowywana jest z włoszczyzny i dużej ilości pyrek. Nie zawiera mięsa ani zbyt wielu innych dodatków. Myrmyrda to po prostu zasmażka, nadaje zupie gęstość i niepowtarzalny smak. Inną zupą znaną w Poznaniu jest czernina. To tradycyjna zupa z krwi, która w dawnych czasach miała oznaczać odmowę.
Przekąski i desery
W ramach przekąski możemy spróbować galartu. Jest to bulion warzywny z żelatyną, w którym zatopione są mięsa i różnego rodzaju warzywa. W ten sposób tworzy się galaretkę na słono. Na deser w Poznaniu zjemy szeneke z glancem, czyli drożdżówkę z lukrem lub pysznego rogala marcińskiego. Na ulicach można też spotkać andrut, czyli słodkie placuszki przypominające opłatek. Najbardziej znane sa w Kaliszu, jednak kojarzą się one jednoznacznie z całym regionem.