Inwazja smaków na Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu

Na wydarzeniu kulinarnym, jakim jest Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, zwiedzający mogą skosztować mnóstwo smakołyków, które idealnie sprawdzą się jako orzeźwienie w upalne dni. Wśród nich znajdują się chłodząca serwatka z mleka koziego czy naturalne lody bez sztucznych dodatków. Drewniane domki, które zagościły na Placu Kolegiackim, kuszą odwiedzających aromatami i smakami z różnych zakątków Polski i Europy.

Długie kolejki tworzyły się szczególnie przed stoiskiem z lodami koronowskimi, pochodzącymi z regionu kujawsko-pomorskiego. Te naturalne, rękodzielnicze lody zasłużyły na swoje miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych, jak o tym informuje Ireneusz Zmudziejewski.

Zmudziejewski wyjaśnia, że skład lodów koronowskich to jedynie mleko, jaja, cukier, owoce i kakao. Nie znajdziemy tu żadnej sztucznej chemii czy konserwantów. Wśród najbardziej klasycznych smaków wymienia wanilię, truskawkę, porzeczkę i czekoladę. Aby uzyskać status produktu tradycyjnego, producent musi prowadzić działalność co najmniej 25 lat i bazować na naturalnych składnikach.

Na festiwalu nie zabrakło też stoiska z serami kozimi, gdzie można było spróbować serwatki prosto z Podkarpacia. Jak mówi Wawrzyniec Maziejuk, podawana jest ona niczym lemoniada.

Festiwal Dobrego Smaku będzie trwał aż do wtorku. Tegoroczna edycja odbywa się na Placu Kolegiackim ze względu na remont Starego Rynku.