Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się wydarzenie kulinarne o międzynarodowym zasięgu, w którym udział biorą wystawcy z różnych regionów Polski. Wydarzenie o nazwie Smaki Regionów pozwala skosztować przysmaków z różnych stron kraju. Na miejscu zgromadzono setki stoisk, na których można znaleźć wszystko: od tradycyjnych potraw, przez serowe specjały, wędliny, pieczywo, aż po pierogi i inne przetwory.
Jednym z przykładów regionalnych dań, które można tutaj odkryć to czernina. Międzynarodowe Targi Poznańskie gwarantują, że nikt nie opuści tego miejsca głodny czy z pustymi rękoma.
Smaki Regionów to prawdziwa kulinarna podróż, która umożliwia uczestnikom doświadczenie smaków z 14 polskich regionów bez konieczności opuszczania Poznania. Jak podkreśla Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego, na miejscu jest 34 producentów z Wielkopolski. Dodatkowo, partnerami wydarzenia są trzy regiony zagraniczne: Korea Południowa, Ukraina i Chorwacja.