Standardowa pizza składa się z kilku podstawowych składników. Pierwszym z nich jest ciasto, które jest upieczone i chrupiące, a także sos pomidorowy, który ma wspaniały aromat i gęstość. Trzecim składnikiem jest ser, który powinien być roztopiony i ciągnący się. Ser występuje na pizzy w wielu różnych odmianach, ale który z nich najlepiej się do niej nadaje?
Jaki ser do pizzy?
Najczęściej spotykanym serem na pizzy jest mozzarella, zgodnie z włoską tradycją. Nie jest to jednak jedyna alternatywa. Aby w ciekawy sposób wzbogacić smak pizzy, można użyć także innych gatunków sera. Gouda, oscypek, gorgonzola czy feta to doskonały wybór.
Ser nadaje pizzy charakterystyczną ciągnącą się konsystencję, rozpływającą się w ustach. Danie nabiera wyrazistej osobowości, a wszystkie składniki łączą się w jedną całość dzięki serowi. Jakie są najlepsze sery do pizzy, a także najlepsze dodatki? W tym rozdziale odpowiemy na te pytania!
Mozzarella to najpopularniejszy ser we Włoszech, gdzie często używa się go do przyrządzania pizzy.
Najczęściej spożywanym serem na pizzy jest mozzarella, która pochodzi z regionu Kampanii we Włoszech. Od czasu swojego powstania w Kampanii jest popularna na całym świecie, ale obecnie produkuje się ją zarówno z mleka bawolego, jak i krowiego.
Mozzarella dobrze łączy się z różnymi potrawami dzięki swojej gładkiej konsystencji i delikatnemu smakowi. Ten włoski ser do pizzy doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, delikatnymi mięsami, a nawet owocami, takimi jak gruszki czy truskawki. Używa się go również do produkcji pizzy neapolitańskiej, która składa się z kruchego ciasta, słodkiego sosu pomidorowego i pachnącej bazylii.
Ser żółty do pizzy – gouda, edamski, cheddar
Jaki rodzaj sera jest najlepszy do pizzy? Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest ser żółty. Mimo że istnieje wiele jego rodzajów, najbardziej popularny jest gouda, który pasuje do prawie każdej pizzy. Z kolei ser żółty jest stosowany oszczędnie w nowoczesnych kompozycjach (takich jak Capriciosa i Hawaiian), ale powszechnie w klasycznych utworach, takich jak Capriciosa i Hawaiian. Jest jednak powszechnie stosowany w bardziej pikantnych, takich jak Pepperoni czy Diavolo. Zebraliśmy listę dodatków do sera żółtego
Ser edamski to kolejna opcja żółtego sera na pizzy. Jest on nieco delikatniejszy w smaku niż Gouda, dlatego najlepiej komponuje się z warzywami, rybami lub owocami morza. Jeśli jednak chcesz jeść poza domem, Cheddar jest lepszą alternatywą. Jest on dość popularny w Stanach Zjednoczonych i zawiera dużo tłuszczu.
Jakie rodzaje serów są odpowiednie na pizzy serowej dla czterech osób?
Mozzarella, która jest ciągnąca się i rozpływa się w ustach, jest najważniejszym składnikiem pizzy z czterema serami. Dodaje się do niej sery dojrzewające lub pleśniowe, sery śmietankowe oraz miękkie i twarde. Miłośnicy sera będą zachwyceni całą kompozycją!
Wiemy już, które sery do pizzy z 4 serami są najczęściej używane. Nadszedł czas, aby poznać pochodzenie terminu Quattro Fromaggi, który oznacza cztery sery pleśniowe. Pizza Poznań z 4 serów pochodzi z Włoch i prawdopodobnie powstała w XVIII wieku w Lacjum. Dawniej podawano go z określonymi serami, ale obecnie wiele restauracji serwuje go we własnym stylu. Do tego przysmaku dodaje się między innymi goudę, rokpole i camembert.
Pyszny ser do góralskiej pizzy – aromatyczny oscypek
Jaki ser możemy jeszcze zjeść na pizzy? Wiele osób przestawiło się ostatnio na oscypka, wędzony twardy ser z mleka owczego, występujący na Podhalu. Jego kremowy i nieco słony smak dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Z kolei ten ser do pizzy najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami.
Ser Feta to twardy ser pochodzący z Grecji
Nie sposób pominąć fety, gdy mowa o tym, jakie sery powinny znaleźć się na pizzy. Jest to grecki przysmak wytwarzany z mleka owczego, często wzbogacany mlekiem kozim. Ser feta ma wyrazisty, słony smak, biały kolor i kruchą konsystencję. Składniki roślinne, takie jak papryka, cebula, bakłażan, a także szczepionek.